واردات ماشینآلات و لوازم کسب و کار کاهش یافت
سهراب دل انگیزان، اقتصاددان: 🟢کمتر از 60 درصد مجوزهای صادر شده در تولید فعال هستند زندی به گزارش کسب و کار نیوز _ واردات ماشینآلات و لوازم کسبوکار ممنوع نبوده و اصلی ترین دلیل کاهش واردات این کالاها تحریم ها هستند. به دلیل تحریم ها نتوانستیم منابع مالی مورد نیاز را تامین کنیم. تحریم ها […]
سهراب دل انگیزان، اقتصاددان:
🟢کمتر از 60 درصد مجوزهای صادر شده در تولید فعال هستند
زندی به گزارش کسب و کار نیوز _ واردات ماشینآلات و لوازم کسبوکار ممنوع نبوده و اصلی ترین دلیل کاهش واردات این کالاها تحریم ها هستند. به دلیل تحریم ها نتوانستیم منابع مالی مورد نیاز را تامین کنیم. تحریم ها موجب شد مسئله واردات ماشین آلات و تجهیزات با مشکل مواجه شود. در طول ده سال گذشته میزان سرمایه گذاری خالص کمتر از استهلاک بوده است.
🔹عوامل بسیاری در این اتفاق دخیل بوده اند که باز هم تحریم ها مهم ترین دلیل آن است. این اتفاق موجب شد زیرساخت ها آنطور که باید بازسازی نشده و تکنولوژی ها نیز به روز رسانی نشوند. به علت نبود منابع مالی و ارزی از یک سو و تحریم ها از سوی دیگر واردات کالاهای ضروری بخش تولید کاهش یافت. البته در همین ده سال تا حد امکان برخی اتفاقات حتی با تحمیل هزینه های سنگین تر افتاده است.
🔹اما به هر ترتیب نرخ تشکیل سرمایه در کشور منفی بوده است. یعنی سرمایه گذاری کمتر از میزان استهلاک در کشور است. باز هم تحریم ها مهم ترین نقش را در این بین ایفا کرده اند. مسئله و مشکل اصلی تولید البته این موضوع نیست. چراکه از سرمایه های موجود نیز بهره برداری انجام نشد. از میزان مجوزهای صادر شده برای تولید، کمتر از 60 درصد آنها فعال هستند.
🔹یعنی تجهیزات امکانات و ساختمانهای تولیدی آماده شد اما به علت های دیگر مانند وجود بروکراسی، عدم مدیریت صحیح، عدم بکارگیری اصل شایسته سالاری در تصمیم گیری ها، فضای نامساعد کسب و کار و… تولید نتوانست جان بگیرد.
🔹مجموعه این عوامل در قوه مقننه و مجریه موجب شده تا ظرفیت های موجود تولید نیز غیرفعال شود. تصمیمات بدون بافت کارشناسی و بر اساس یک سری هجمه های روانی نتیجه ای جز رکود فعلی که تولید در آن قرار دارد نبوده است. اینها عوامل اصلی و تاثیرگذار در کاهش تولید شده اند.
🔹درست است که تشکیل سرمایه هم ضعیف بوده اما ظرفیت های قبلی ایجاد شده نیز بیکار است. نرخ بیکاری سوله و تجهیزات می تواند چند برابر نیروی انسانی باشد. نداشتن سرمایهگذاری جایگزینی در یک دوره ده ساله مستمر میتواند توان تولیدی یک اقتصاد را کاهش دهد.
🔹در رابطه با سرمایهگذاری جایگزین هم باید گفت برای استهلاک سرمایههای فیزیکی زیر ساختی و روساختی جامعه از اصطلاح ساده سرمایهگذاری جایگزینی استفاده میشود. متاسفانه رفتار اقتصادی دولتها از ثبات اقتصادی درستی برخوردار نیست. تصمیم گیری های دولتها ثبات درستی ندارد و بنگاه های اقتصادی باید بعد از تصمیم گیری های دولتها برنامه های خود را مشخص کنند.