نبود نظارت در گلستان سبب تشکیل صفهای طولانی نان شد
این روزها شاهد ایجاد صفهای طولانی در مقابل اغلب نانواییهای استان به ویژه در شهر گرگان هستیم، موضوعی که حتی به نانواییهای روستایی هم کشیده شده و انگار سیستم نظارتی در این زمینه، برخلاف مردم، دغدغهای ندارد.مدتی است که شاهد صفهای طولانی در مقابل نانواییها در شهرها و روستاهای استان هستیم. مردم در این وضعیت […]
این روزها شاهد ایجاد صفهای طولانی در مقابل اغلب نانواییهای استان به ویژه در شهر گرگان هستیم، موضوعی که حتی به نانواییهای روستایی هم کشیده شده و انگار سیستم نظارتی در این زمینه، برخلاف مردم، دغدغهای ندارد.
مدتی است که شاهد صفهای طولانی در مقابل نانواییها در شهرها و روستاهای استان هستیم. مردم در این وضعیت شیوع گسترده کرونا از ایستادن در صفهایی که هیچ پروتکل بهداشتی هم در آن رعایت نمیشود، گلایه دارند. از طرفی کیفیت نان هم چندان مطلوب نیست و بیشتر نانی که شهروندان خریداری میکنند، تبدیل به دورریز میشود.
صفهای طولانی در مقابل نانواییها به ویژه نانواییهایی که با قیمت دولتی، پخت میکنند فقط مختص به شهرها مانند گرگان نیست بلکه این مشکل به روستاها هم سرایت کرده است.
مدت زمان فعالیت نانواییها نسبت به ماههای گذشته کمتر شده و برخی از نانواییهای دولتیپز کمتر از دو ساعت نان، پخت میکنند. به نظر میرسد در این بین برخی سوء استفادهها هم وجود دارد. آرد با قیمت دولتی کیسهای 35 هزار تومان به نانوا فروخته میشود اما همان آرد در بازار آزاد بیشتر از 150 هزار تومان خرید و فروش میشود. آن طور که برخی فعالان این عرصه و تعدادی از مسئولان میگویند بخشی از آرد دولتی که باید به عنوان قوت غالب مردم، تبدیل به نان و عرضه شود سر از جاهای دیگری درمیآورد.
بخشی از نان هم به مصرف دام میرسد چون قیمت نان حتی از سبوس هم ارزانتر است و برای دامدار صرفه اقتصادی بیشتری دارد برای همین در برخی روستاها و شهرها مردم دیگر برای تأمین نان با مشکل مواجه شدهاند.
دستگاههای نظارتی هم انگار انگیزه و توان لازم را برای رصد تخلفات در بازار و برخورد با متخلفان ندارند و این مردم هستند که دود عدم نظارتها و سودجویی عدهای به چشمشان میرود.
2 هزار و 380 واحد نانوایی شامل هزار و 830 واحد نانوایی دولتی، 500 واحد نانوایی آزادپز (نیمه دولتی) و 50 واحد نانوایی سوپر آزادپز با کسب مجوزهای لازم در مناطق شهری و روستایی گلستان فعالیت دارند.
صفهای طولانی نان به ویژه در گرگان داد مردم را درآورده و این موضوع سبب شد تا فرماندار گرگان به صورت سرزده از تعدادی از نانواییهای سطح شهر بازدید کند. محمد حمیدی پس از این بازدید، بر تشدید نظارتها بر کیفیت و ساعت پخت نانواییها تأکید کرد و در این باره اظهار داشت: کیفیت پخت نان، رعایت پروتکلهای بهداشتی و ساعات کار در اولویت قرار دارد و اگر خبازی این موارد را رعایت نکند سهمیه آرد مصرفی آن تعدیل خواهد شد.
وی همچنین گفت:کیفیت پخت و وزن چانهها در بعضی از نانواییها رضایت بخش نیست و برای همین نظارت و کنترل در شهرستان تشدید شده و با متخلفان هم برخورد میشود.
حمیدی بیان داشت:نانواییها موظفند بر اساس ساعات پخت نان که از طرف اتحادیه نانوایان به آنها اعلام شده نسبت به پخت نان اقدام و مکلفند در تمام طول ساعات پخت به مردم نان ارائه دهند در غیر این صورت مرتکب تخلف شدهاند. باید با آرد اختصاص یافته به هر نانوایی، نان پخت شود و با متخلفان عرضه خارج از شبکه نیز برخورد جدی خواهد شد.
محمدرضا حجیزاده، مدیرعامل اتحادیه خبازان استان هم در این باره اظهار داشت: قیمت هر کیسه آرد 40 کیلوگرمی برای نانوایان دولتی 35 هزار تومان و برای نانوایان آزادپز (نیمه دولتی) 50 هزار تومان است که تفاوت قیمت آن با بازار آزاد سبب شده تا شماری از خبازان گلستان برخلاف قانون اقدام به فروش آرد یارانهای با قیمت هر کیسه بیش از 150 هزار تومان در بازار کنند که نانوایان سوپرآزادپز بیشترین مشتریان این آرد هستند.
وی گفت:نانوایان گلستانی یک سوم سهمیه آرد خود را صبحها و دو سوم باقی مانده را در شیفت عصر و شب پخت میکنند که دامداران در بیشتر مواقع با خریداری بیش از 100 قرص نان مشتری ثابت نانواییها در اول وقت نوبت صبح هستند که باعث تمام شدن سهمیه آرد در همان ساعات اولیه و افزایش مراجعه مردم در ساعات عصر و شب برای خریداری نان و تشکیل صفهای طولانی میشود.
مدیرعامل اتحادیه خبازان استان به موضوع خام فروشی آرد، افزایش قیمت نهادههای دامی و چند نرخی بودن قیمت نان اشاره کرد و آنها را از دلایل اصلی ایجاد صفهای طولانی مقابل نانواییها دانست و افزود: دامدار سبوس را کیلویی 5 هزار تومان و نان را کیلویی 2 هزار و 500 تومان تهیه میکند که این موضوع سبب شده نان از مسیر مصرف انسانی خارج شود.
وی تأکید کرد:فعالیت نانواییها در تعدادی از روستاهای گلستان که تقاضای بیشتری توسط دامداران برای خرید نان وجود دارد، تک شیفت شده و از دهیاران درخواست کردیم نانواییهای متخلف را به اتحادیه خبازان استان معرفی کنند تا برخورد لازم با آنها انجام شود.
حجیزاده افزایش جمعیت استان و نیاز بیشتر به پخت نان را هم یک دلیل مهم برشمرد و گفت: براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 95 سهمیه آرد برای نانواییهای دولتی در استان گلستان ماهانه 13 هزار تُن و سهمیه آزادپز، 5 هزار تُن تعیین شده است که با توجه به افزایش جمعیت استان با انجام سرشماری جدید در سال 1400 سهمیه نانواییها افزایش خواهد یافت.