تخصیص کارت خرید ۳ تا ۵ میلیون تومانی در بودجه ۱۴۰۲
آلبرت بغزیان، اقتصاددان: 🟢نظارت بر قیمتها، مقدم بر پرداخت یارانه 🔹کسب و کار نیوز (https://kasbokarnews.ir/?p=905590)_ افزایش یارانه نقدی مادامی که منابع تامین آن شفاف نباشد دردی دوا نخواهد کرد. همانطور که مقام معظم رهبری هم تاکید کردند و بهوضوح هم در بازار مشخص است، قیمتهای بازار، قیمتهای غیرواقعی هستند. 🔹در این شرایط اختصاص یارانه به […]
آلبرت بغزیان، اقتصاددان:
🟢نظارت بر قیمتها، مقدم بر پرداخت یارانه
🔹کسب و کار نیوز (https://kasbokarnews.ir/?p=905590)_ افزایش یارانه نقدی مادامی که منابع تامین آن شفاف نباشد دردی دوا نخواهد کرد. همانطور که مقام معظم رهبری هم تاکید کردند و بهوضوح هم در بازار مشخص است، قیمتهای بازار، قیمتهای غیرواقعی هستند.
🔹در این شرایط اختصاص یارانه به کالاهای اساسی با تعریف بودجه مشخص نهتنها منجر به کاهش قیمتها نخواهد شد بلکه اثر عکس دارد. بهجای پیشنهادهای اینچنینی، دولت باید نظارت را بر بازار تشدید کند.
🔹دولت و دست اندرکاران تنظیم بازار بهتر است با راهکارها و برنامه ها جدی به نظارت بیشتر بر بازار تمرکز داشته باشند. باید نظام مالیاتی و نظام تولید در کشور سر و سامان پیدا کند. در غیر این صورت افزایش ۱۰ درصدی یارانه نقدی که معادل ۳۰ هزار تومان می شود تاثیری بر قدرت خرید مردم ندارد.
🔹مبارزه با افزایش قیمت ها و اینکه تورم کنترل شود می تواند اولویت اصلی دولت باشد. حتی اگر دولت در کنترل قیمتها موثر عمل کند و جلوی افزایش تورم گفته شود بسیار بهتر از افزایش دستمزد و حقوق است. یعنی ثبات قیمتها در بازار به افزایش حقوق و دستمزد ارجحیت دارد. عملا معنایی ندارد وقتی بودجه تورم زا است.
🔹باید دولت دلایل افزایش قیمتها را بررسی کند. در حالی که تحریم ها بیشتر می شود قیمتها باید کنترل شده و به ثبات برسند. در این حالت می توان قدرت خرید مردم را حفظ کرد.
🔹همچنین دولت باید به دنبال افزایش درآمدهای خود حال از هر روشی که خود به آن آگاهی دارد، برود. شناسایی فراریان مالیاتی، کاهش معافیت های مالیاتی، آزادسازی منابع ارزی بلوکه شده و … می تواند دولت را در چاپ کمتر پول یاری کند. در این شرایط نقدینگی هم کمتر می شود و کنترل تورم آسانتر خواهد شد.
🔹با افزایش یارانه معیشتی اتفاق خاصی نخواهد افتاد. همچنین دولت و نهادهای رسمی وابسته به آن مانند مرکز پژوهش ها چطور به پیشواز تورم ۵۰ درصدی سال آینده می رود. به جز ایجاد نگرانی و بال و پر دادن به تورم، نتیجه ای از این اتفاق گرفته نخواهد شد.
🔹دولت می تواند به جای اینکه به پیشواز تورم برود با اعمال برنامه هایی که می تواند افزایش قیمتها را متوقف کند، بار تورم را کمتر کند. به جای پیش بینی فاجعه به دنبال شناسایی دلایل تورم و جلوگیری از افزایش آن باید بود.
🔹وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی با علم به اینکه باید کنترل قیمتها صورت بگیرد، با سازوکار لازم به میدان بیایند. تامین یارانه تورم زا است. بنابراین ضرورت نظارت بر قیمتها امروز بیش از هر زمان دیگری دیده می شود.