کد خبر:8799
پ

مهار آب، نیاز اصلی کشاورزی گلستان برای گذر از بحران خشکسالی

گلستان استانی متکی بر کشاورزی و زراعت است که درآمد اصلی ساکنان آن به آب و خاک وابستگی شدید دارد اما کاهش میزان بارش افت محسوس سطح آب منابع زیرزمینی، امکان کشت برخی محصولات را از بین برده که ادامه این شرایط بدون اتخاذ راهبرد مناسب، اشتغال به کشاورزی را در این استان با مشکل […]

گلستان استانی متکی بر کشاورزی و زراعت است که درآمد اصلی ساکنان آن به آب و خاک وابستگی شدید دارد اما کاهش میزان بارش افت محسوس سطح آب منابع زیرزمینی، امکان کشت برخی محصولات را از بین برده که ادامه این شرایط بدون اتخاذ راهبرد مناسب، اشتغال به کشاورزی را در این استان با مشکل مواجه خواهد کرد.

به گزارش ایرنا، پدیده خشکسالی معضل جدی کشاورزی برای همه جای ایران از جمله گلستان است که از طریق کاهش تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی از منابع آب سطحی، افزایش برداشت از طریق چاه‌های عمیق برای مصارف کشاورزی، افزایش دما و تبخیر و تعرق و تغییر نوع بارش در نتیجه کاهش میزان تغذیه از بارش‌ بر منابع آب زیرزمینی موثر است.

کارشناسان همواره تاکید می‌کنند برای گذر از خشکسالی تابستان امسال، توجه و عمل به مشارکت در مدیریت مصرف منابع آبی از سوی دستگاه‌های مرتبط و مردم ضروری است.

کاهش بارش طی سال آبی جاری نشان می دهد سفره‌های زیرزمینی عمیق و کم عمق گلستان به عنوان منبع اصلی تامین آب مورد نیاز حوزه‌های کشاورزی، شرب و صنعت، دچار افت شدید شده و زنگ خطر خشکسالی در این استان شمالی به صدا درآمده است.

برای مدیریت منابع آبی گلستان در شرایط کم‌آبی و خشکسالی پیش‌رو و جلوگیری از پیامدهای ناگوار آن، مدیریت مصرف با اصلاح الگوی کشت، اصلاح شیوه‌ آبیاری، نظارت بر چاه‌های آب مجاز و میزان برداشت از آن‌ها و برخورد با صاحبان چاه‌های آب غیرمجاز باید مورد توجه جدی قرار بگیرد.

مدیر آب و خاک جهادکشاورزی گلستان گفت: برای مهار و مدیریت آب در بخش کشاورزی استان که دچار خشکسالی شدید شده، اجرای طرح‌های آب و خاک در اولویت است.

علی نصرتی افزود: گلستان جزو سه استان نخست در مواجهه با خشکسالی شدید است که گذر از این بحران به سرمایه‌گذاری در حوزه آب و خاک جهادکشاورزی و تامین اعتبارات موردنیاز برای اجرای طرح‌های مقابله‌ای احتیاج دارد.

نصرتی بیان کرد: سال قبل از محل اعتبارات استانی، ملی و مقابله با خشکسالی، ۲ هزار ۴۲۰ میلیارد ریال اعتبار به بخش آب و خاک جهادکشاورزی استان تخصیص داده شد که هزار و ۲۶۰ میلیارد ریال از منابع ملی، هزار و ۵۰ میلیارد ریال از منابع استانی و بقیه از محل اعتبارات مقابله با خشکسالی بود.

وی تاکید کرد: علاوه بر این، هزار و ۸۶۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات سفر دور نخست رییس جمهور به گلستان اختصاص یافته که در حوزه‌هایی از جمله مرمت آب بندان،اجرای سامانه نوین آبیاری و زهکشی هزینه می‌شود.

طبق داده‌های جهاد کشاورزی گلستان در راستای رسیدن به این هدف طی چند سال گذشته حدود ۴۰ هزار هکتار از اراضی گلستان به سامانه‌ نوین آبیاری مجهز شد.

طرح تجهیز مزارع گلستان به سامانه‌های نوین آبیاری از سال ۶۹ آغاز شد و در ۳۱ سال اخیر ۷۵ هزار  هکتار از مزارع این استان شمالی به سامانه‌های نوین آبیاری مجهز گردید.

مدیر آب و خاک جهادکشاورزی گلستان گفت: این مدیریت در اجرای سامانه نوین آبیاری با پوشش سه هزار و ۲۵ هکتار در استان طی سال قبل موفق شد رتبه پنجم کشوری را بعد از استان‌های خراسان رضوی، خراسان جنوبی، اصفهان و کرمانشاه به دست آورد.

نصرتی گفت: گلستان با شناسایی ظرفیت اجرای سامانه نوین آبیاری در سطح ۲۷۰ هزار هکتار از زمین‌های آبی استان، سالانه توان پوشش طرح مزبور را در سطح ۱۰ هزار دارد.

وی بر لزوم توجه ویژه در جذب منابع مالی برای گسترش سامانه نوین آبیاری در اراضی کشاورزی استان با هدف مدیریت منابع آبی تاکید کرد.

نصرتی همچنین از اجرای سامانه نوین آبیاری در سطح چهار هزار هکتار به عنوان بزرگترین طرح در کشور خبر داد و گفت: این طرح دارای ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی بوده که توسط قرارگاه خاتم الانبیا اجرا می‌شود.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 + 6 =

کلید مقابل را فعال کنید